cibule

Cibule je kořenová zelenina patřící do čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae) a rodu česnek Allium. Cibule je jednou z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných pro lidskou spotřebu. 
 
Botanický popis: Rostlina cibule má podzemní hlízovitý oddenek, ze kterého vyrůstají listy a květy. Stonek je poměrně robustní, dolní část dosahuje až 3 cm v průměru a je dutý. Listy jsou jednoduché, přisedlé, opatřené listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, polooblé, s paralelní žilnatinou. Květy jsou oboupohlavní, uspořádané do vrcholového květenství. Zdánlivě jde o hlávkovitě stažený okolík, který ve skutečnosti představuje stažené vrcholičnaté květenství, tzv. šroubel.
 
Druhy: Existuje mnoho druhů cibule, včetně bílé cibule, červené cibule, šalotky, atd. Každý druh má své vlastní charakteristické vlastnosti a chuťové vlastnosti.
 
Květy: Květy cibule jsou drobné, pětičetné, obvykle bílé nebo světle fialové barvy.
 
Význam: Cibule jsou běžně používány jako aromatická zelenina ve vaření po celém světě. Poskytují jídlu charakteristickou chuť a vůni. Jsou bohatým zdrojem vitamínů (zejména vitamínu C) a minerálů (zejména síry) a obsahují také antioxidanty a fytonutrienty prospěšné pro zdraví.
 
Pěstování: Cibule jsou pěstovány z osiva, sadbového materiálu nebo díky vegetativnímu množení (například dělením cibulových hlíz). Potřebují dobře odvodněnou půdu a slunné stanoviště. Jsou poměrně nenáročné na péči, ale vyžadují pravidelné zalévání a hnojení.
 
Symbolika: Cibule jsou spojovány s odolností, trvanlivostí a vitalitou. Jsou symbolem síly a vytrvalosti, protože rostou pod zemí a přežívají i v nepříznivých podmínkách.
 
Léčitelství: Cibule mají mnoho léčivých vlastností a jsou tradičně používány v lidovém léčitelství k léčbě různých onemocnění. Obsahují látky s antibakteriálními a antiseptickými vlastnostmi a mohou pomáhat při boji proti infekcím a zánětům. Pravidelná konzumace cibule může také pomoci snížit hladinu cholesterolu, zlepšit trávení a posílit imunitní systém. Cibule je často spojována s léčbou nedostatku chuti k jídlu, onemocnění cév, obtíží trávení, vysokého tlaku krve, zánětů v ústech a krku, sirné sloučeniny mají antibakteriální účinky a obsažené flavonoidy a fytoncidy mají protizánětlivé účinky. V tradičním lidovém léčitelství jsou také uvedeny astma, zánět močového měchýře, nesrovnalosti v menstruačním cyklu, diabetes, účinné proti zácpě a štípnutím hmyzem. Červená cibule snižuje křehkost stěn cév.
 
cibule