mrkev

Mrkev obecná (Daucus carota) je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). 
 
Botanický popis: Mrkev obecná má přímé lodyhy, dorůstající obvykle výšky 30 až 60 cm. Její listy jsou střídavé, trojnásobně zpeřené a mají drobné segmenty. Květy jsou drobné, bílé až narůžovělé a uspořádány do složených okolíků. Plodem je nažka obsahující semena. Mrkev je dvouletá rostlina, během prvního roku svého života tvoří přízemní růžici listů a vytváří mohutný hlavní kořen, který slouží k ukládání živin. Ve druhém roce pak vyrůstá lodyha a rostlina vykvete.
 
Květy: Květy mrkve jsou drobné, bílé až narůžovělé a tvoří složené okolíky.
 
Plody a semena: Plodem mrkve je nažka, která obsahuje semena.
 
Druhy: Existuje mnoho kultivarů mrkve obecné, lišících se barvou a tvarem kořene, jako jsou například oranžové, fialové, žluté nebo bílé odrůdy.
 
Zásady pěstování: Mrkev obecná preferuje slunné až polostinné stanoviště a dobře propustnou, humózní půdu. Semena se nejlépe vysévají přímo na stanoviště na jaře nebo na podzim.
 
Význam a využití: Mrkev je oblíbená zelenina v kuchyni a je využívána především pro svůj sladký a aromatický chuťový profil. Je bohatá na vitamín A, vitamín K, vitamín C a vlákninu. Používá se ve všestranných kulinářských receptech, jako jsou polévky, saláty, přílohy a zeleninová jídla.
 
Symbolika: Mrkev je spojována s vitalitou, dobrou náladou a dobrou vizí. V některých kulturách je považována za symbol prosperity a plodnosti.
 
Léčitelství: V tradičním léčitelství se mrkev využívá pro své trávicí účinky a pro podporu zdraví očí. Mrkvový džus se používá k podpoře trávení, detoxikaci těla a k posílení imunitního systému. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a podporují celkové zdraví.
 
mrkev